Karabulduk Köy Toplantısı Yapıldı

Giresun Ticaret Borsası (GTB) AB hibesiyle yapılmakta olan "Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsa Kurulması" Projesi Tanıtım Çalışmaları Kapsamında, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Temel YANIKO?LU, Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Özcan GÜRE, Meclis Başkan Yrd. Muzaffer AYDIN, Meclis Üyesi Hüseyin KAHRAMAN ve Meclis Üyesi İzzet TEKBAŞ'IN katılımlarıyla Keşap Karabulduk da Fındık üreticileri ile tanıtım toplantısı düzenlendi.

Karabulduk tanıtım toplantısının açılış konuşmasını GTB Yönetim Kurulu Başkanı Temel YANIKO?LU yaptı. Ardından Lisanslı depo işleyişi ve kullanımı ile ilgili AB Proje Uygulama ve Araştırma Ofisi Müdürü Erdal Suat Başkan bir sunum yaptı.

Açılış Konuşmasını yapan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Temel YANIKO?LU; "Kurulan Lisanslı deponun toplam 17 bin tonluk kapasitesi var. Bu proje tamamen Giresun Ticaret Borsası personeli tarafından geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuştur.

Sözlerine devam eden YANIKO?LU; "Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsa Kurulma Projesi; Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Program, Bölgeler arasında ekonomik ve sosyal farklılıkları azaltmayı, böylelikle Türkiye Ekonomisi daha rekabetçi kılınarak AB Ekonomisiyle entegrasyonunun hızlandırılması hedeflenmektedir. Bu proje hayata geçtiğinde, Üretici ve tüccar satmayı düşündüğü ürününü, spot borsada randıman ve kalitesine göre açık artırma usulü ile en yüksek fiyata satabilecektir. Ya da ürünün randıman ve kalite kontrolünü yaptırdıktan sonra lisanslı depoya kira bedelinin yüzde ellisi devlet tarafından karşılanmak kaydıyla bırakabilecek, sisteme giren fındıktan da stopaj gelir vergisi alınmayacaktır.Depoya teslim edilen fındığa karşı verilecek ürün senedini üretici dilediği zaman satabilecek, ya da ürün senedini anlaşmalı bankalara teminat bırakmak kaydıyla ucuz kredi temin edebilecektir. Özetle: Gelişmiş ülkelerin tarım sektöründe yıllar önce başlatmış olduğu lisanslı depo ve spot borsa projesini, fındık sektöründe, Dünya'da ilk olarak Giresun Ticaret Borsası hayata geçirecektir. Bu mutluluğu Giresun'da hep beraber yaşayacağız.Saygıdeğer misafirler, Bu proje hayata geçtiğinde üreticimizin, tüccarımızın ve sanayicimizin yüzü gülecektir.

Fındığın Anavatanı Giresun olarak tescillenecektir. Sonuç olarak bu projenin, hazırlık ve uygulamasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Özellikle borsa çalışanlarına gösterdikleri özveriden dolayı ayrıca teşekkür ediyoruz. Bugün burada bizleri misafir eden Üretici dostlarımıza ve kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyor, Giresun Ticaret Borsası adına saygılarımı sunuyorum." Şeklinde Konuştu.

Açılış konuşmasının ardından, AB Proje Uygulama ve Araştırma Ofisi Müdürü Erdal Suat Başkan'ın yaptığı sunumda; Dünyanın ilk fındık lisanslı deposu ve spot borsasının Giresun'da kurulduğunu, 5300 sayılı lisanslı depoculuk kanuna göre fındığın depoda saklanması için ödenmesi gereken depo kira bedelinin %50'sinin 5 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacağına ve Lisanslı depoya koyulan ürünün sel, deprem gibi doğal afetlere karşı ve hırsızlık, kalite kaybına sebep olacak uygulamalara karşı sigortalı bir sistem olacağına vurgu yaptı.

E.Suat Başkan lisanslı depoculuk kanuna göre, azot gazı altında saklanan fındıkların depoya koyulduğu tarihten itibaren maksimum 2 yıl bu depoda kalabilir. Lisanslı depoya teslim edilen fındığın karşılığında oluşturulacak olan Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından görevlendirilen Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından oluşturulacağını, Üreticilerin gerekirse bu ürün senedi teminat göstererek bankalardan uygun faizli kredi imkanlarından yararlanacağını belirtti"

15/11/2015

Yönlendirme Toplantısı Yapıldı
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun 28/10/2015