Fındıkta Küllemeye Karşı Mücadele Başladı

Giresun Ticaret Borsası ve Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen çalışma çerçevesinde, il merkezi ve ilçelerde örnek bahçeler belirlendi.
Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu, üç yıldır külleme hastalığının rekolte düşüklüğüne ve ihracat gelirinin azalmasına neden olduğunu söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile hastalığa karşı çalışma yürüttüklerini ifade eden Yanıkoğlu, il ve ilçelerde oluşturdukları örnek bahçelerde hastalıkla mücadelenin başladığını belirtti.

Yanıkoğlu, fındık üretimindeki sorunların çözülmesi gerektiğine işaret ederek, "Hastalığa karşı, doğal afetlere karşı mücadele yapmak zorundayız. Artık küresel iklim değişti, değişik şartlar var. Bir sorun yumağı altında dünya üretiminde yüzde 75'ine sahip olduğumuz fındık artık tehlike altında. Zaten dünyanın en büyük fındık ithalatçısı olan firma Türki Cumhuriyetlerde de artık planlı programlı dikim alanları yapmakta. Bir de bu hastalık, afetler olursa fındığın geleceği tehlike altında” dedi. Artık herkesin elini taşın altına koymak zorunda olduğunu dile getiren Yanıkoğlu, tüm kurumlarla birlikte fındıktaki sorunların çözülebileceğini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Arif Kahya da uygulama bahçelerinde üreticilere ilaçlamanın yapılışı ve hastalıkla mücadelede yeni metotlara ilişkin bilgi verdiklerini ifade etti.
Külleme hastalığının kontrol altına alınabileceğine dikkati çeken Kahya, "Basit bir hastalık olmakla beraber mücadele yapılmadığında gelecek yıllardaki üretimi de olumsuz etkileyebileceğini anlatmaya çalışıyoruz." dedi.

Kahya, hastalığın ilk olarak 2014 yılında ortaya çıktığını belirterek, "Küllemeyle ilgili bu sene üreticilerin irade koyup üstesinden gelebileceğini düşünüyoruz. Çünkü bize gelen dönüşler hastalıkla mücadele yapılması konusunda üreticiler hemfikirler." diye konuştu.
Fındık üreticisi İbrahim Şenel de ilk yıllarda fazla bilgilerinin olmaması nedeniyle hastalıkla mücadele edemediklerini belirterek, "Geçen sene mücadele yaptım faydasını gördüm, ilaç atılmayan yerde hastalık var, fark ortaya çıktı. Herkesin mücadele etmesi gerekiyor." dedi.

17/05/2017

INNOFOOD Projemiz Hakkında Bilgilendirme Toplantısı gerçekleşti. 02/05/2018
Giresun Ticaret Borsası'ndan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası'na ziyaret 30/04/2018
Giresun Ticaret Borsası'ndan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası'na ziyaret
Giresun'a yine şehit ateşi düştü. 30/04/2018
Giresun'a yine şehit ateşi düştü.
Yönetim Kurulu Başkanımız Yaşar İBAŞ Borsamızda basın toplantısı gerçekleştirdi 30/04/2018
Yönetim Kurulu Başkanımız Yaşar İBAŞ Borsamızda basın toplantısı gerçekleştirdi